Dit is waanzinnig!

Hier vindt je informatie. links naar websites, fragmenten van cursisten en allerlei andere inspirerende zaken.

Fragment

“Met dichtgeknepen ogen tast ik naar mijn sloffen, worstel met de klamboe, dan knipperend de ladder af. Halverwege kan ik precies bij het krijsende alarm, dat naast het luik aan het plafond hangt. Alle lampjes flitsen inderdaad rood. Koolmonoxide, rook, vuur, gevaar. 
Niets brandt, de kachel koud, het gas dicht. Geen rook.
Vals alarm, alweer. Gelukkig maar en godver, wat een kloteding.
Ik druk op de knop om het geloei te smoren. Het haalt niets uit, het gillen gaat onverminderd hard door. Kwaad ruk ik het hele apparaat van het plafond en sta met mijn handen vol op de smalle treden, links de zaklamp, rechts een hysterische rookmelder.
Voorzichtig verder naar beneden, het licht aan. Met twee handen nu haal ik haastig de batterijen eruit, iets breekt van het plastic klepje af, alles op tafel. 
Rust. En adem uit. Eerst pissen.
Zodra ik de batterijen terug stop slaat de melder weer op tilt. Panzer-alarm, Panzer-alarm!
Nu zie ik de staart van een naaktslak uit het apparaat steken. Een van die feloranje griezels heeft zijn slijmerige lijf door een minuscuul gaatje naar binnen weten te wurmen en alarmfase 1 in werking gesteld. Met een vloek en een ruk komt de helft tevoorschijn. Het voorste gedeelte is ergens in de ingewanden van de rookmelder blijven hangen. Ik smijt de halve slak in de wc, houd mijn handen onder de koude kraan en laat het probleem op tafel liggen. “

Cursist Yavanne van Tiggelen

Fragment

"Hij knippert een aantal keer, maar hij vindt geen manier om te verifiëren wanneer hij zijn ogen open of dicht heeft. In beide gevallen blijft het duister alomvattend. Elke druppel voelt als een klauwhamer die tegen zijn voorhoofd dreunt. Zijn brein is traag als zwart teer, waar af en toe een venijnige steek doorheen ploegt. Zijn gedachten ploeteren door een diffuse collectie van fragmenten. Zijn zilvergrijze Audi. Achteruitkijkspiegel. De ogen van zijn dochter. Telefoon. Vier negens. Zwart. 

Niet alleen zijn gezicht is nat, ook de rest van zijn lijf is doorweekt. Een volgezogen pantalon drukt zwaar tegen zijn schenen en bovenbenen. Zijn sokken plakken om zijn opgezwollen voeten, strak ingebonden door zijn leren veterschoenen. Hij draagt niet langer zijn katoenen overhemd, noch zijn colbert. Het is snerpend koud. De geur van Dettol hangt in zijn neus, terwijl de wrange smaak van ijzer op zijn tong prikt. 

Waar is Anna?

Cursist Martijn Engels

Fragment


“Boven de kast hing weer een schilderij. Bijzondere vormen en kleuren vulde het doek. Oranje en rode tinten. Vormen die leken op banden of trompetten. Je kon er van alles bij bedenken. Beeldende kunst zal ik maar zeggen. 

‘Wat een mooi huis,’ zei ik, ‘het straalt zoveel rust uit. 'Het is eigenlijk een appartement,’ antwoordde ze. 'Oh ja natuurlijk,’ zei ik. Wat maakt het uit, dacht ik ondertussen. 'Laten we op de bank gaan zitten,’ zei ze. Nadat ik plaats had genomen, tuurde ik nog wat rond, ondertussen deed zij de gordijnen dicht doormiddel van een afstandbediening.”

Cursist Martin van der Veen

Een schrijver ziet en hoort dingen precies hetzelfde als iedereen, maar verbindt hier conclusies aan die uit de pas lopen met de werkelijkheid of algemeen geaccepteerde opvattingen.

Writers on writing. Een podcast van een uur waar twee schrijvers aan het woord komen. Erg interessant en leerzaam. omdat de schrijvers een inzicht geven in hun schrijfproces.  Dit doen zij elke woensdag.

Schrijven Online, een Nederlandse website over alles wat met schrijven te maken heeft. Je kunt je ook abonneren op het Schrijven Magazine. Zeker een aanrader.

Haruki Murakami

“Hoeveel keer ik herschrijf? Daar kan ik geen exact getal op plakken. In de manuscriptfase breng ik al ontelbare aanpassingen aan, en ook nadat ik het heb ingeleverd bij de uitgever, laat ik nog zoveel proeven maken dat ze er hun buik helemaal vol van hebben. Pikzwart van de correcties stuur ik een proef terug, en zodra ze me een nieuwe proef sturen, maak ik die weer pikzwart, telkens opnieuw. Zoals ik al zei, vergt deze bezigheid doorzettingsvermogen, maar voor mij voelt het niet zo lastig aan. Dezelfde tekst steeds weer herlezen, nagaan hoe hij klinkt, schuiven met de woordvolgorde, een uitdrukking lichtjes veranderen: dat soort ‘hamerwerk’ ligt me echt. Op mijn bureau liggen wel tien hb-potloden op een rij. Zien hoe die steeds korter worden terwijl een proef pikzwart kleurt, bezorgt me grote vreugde. Ik weet niet waarom, maar ik vind zoiets onweerstaanbaar boeiend. Hoe lang ik er ook mee bezig ben, ik word er nooit moe van.”

Neil Gaiman

"Verhalen mogen dan leugens zijn, maar het zijn goede leugens die ware dingen zeggen, en die soms de huur kunnen betalen."

Martin Luther King jr

"Als je vertrouwen hebt, hoef je niet de gehele trap te zien om de eerste stap te zetten."

Stephen King

"Beschrijving begint in de schrijver's verbeelding, maar moet eindigen bij de lezer."

JK Rowling

"Ik voelde me altijd een buitenstaander."

Jimdo

You can do it, too! Sign up for free now at https://jimdo.com/